داوطلب جهت نوازش كودكان !

انسان که دارای قدرتمند ترین جایگاه در عالم هستی است در بدو تولد ضعیف ترین موجودات است.اگر نوزاد انسان پس از تولد فقط ساعاتی رها شود حتما جان خود را از دست خواهد داد.قوانین الهی بر این اصل استوار شده تا نوزاد انسان در آغازین روزهای زندگی بیشترین تیمار و مراقبت را دریافت کند.

با یاد خالق هستی
اللَّهُ الَّذِی خَلَقَكُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَشَیبَةً یخْلُقُ مَا یشَاءُ وَهُوَ الْعَلِیمُ الْقَدِیرُ
خدا همان کسی است که شما را آفرید در حالی که ضعیف بودید؛ سپس بعد از ناتوانی ، قوت بخشید و باز بعد از قوت، ضعف و پیری قرار داد؛ او هر چه بخواهد می‌آفریند، و دانا و تواناست. «الروم/54»

انسان که دارای قدرتمند ترین جایگاه در عالم هستی است در بدو تولد ضعیف ترین موجودات است.اگر نوزاد انسان پس از تولد فقط ساعاتی رها شود حتما جان خود را از دست خواهد داد.قوانین الهی بر این اصل استوار شده تا نوزاد انسان در آغازین روزهای زندگی بیشترین تیمار و مراقبت را دریافت کند.

نوزاد انسان برای ادامه زندگی و قرار گرفتن در مسیر رشد طبیعی به حمایت افراد خانواده نیازمند است.یکی از مهمترین نیازهای نوزاد دریافت توجه غیر مشروط است( که ما در اینجا به آن نوازش می اتلاق می کنیم).نوازش در حقیقت شامل نوازش فیزیکی و کلامی  و همچنین اقدامات مراقبتی توام با محبت است و این نیاز توسط اعضای خانواده برآورده می شود.همانگونه که مادر اقدامات مراقبتی را در رابطه با طفل به عهده دارد سایر اعضای خانواده نیز حمایت های عاطفی مکملی چون بوسیدن،آواز خواندن ،در آغوش گرفتن و بازی کردن و به اصطلاح قربون صدقه رفتن را برآورده می سازمند که نقش موثری در شکل گیری سلامت جسمی، عاطفی و روانی کودک دارد.اما در مورد نوزادانی که از نعمت حضور والدین و اعضای خانواده محروم هستند به صورت اختصاصی در سن زیر یکسال تامین این نیاز با چالش بزرگی روبه رو است .

عدم دریافت نوازش در 2 سال اول زندگی می تواند اثرات مخرب جبران ناپذیری را در زندگی فرد به جا گذارد . طبق نتایج مطالعات روانشناسان دانشگاه ایالتی ردآیلند آمریکا انسان ها در هر محیط اجتماعی که متولد شوند، اگر زمانی که کمتر از هشت ماه دارند ، محبت مادری را تجربه کنند، در سن بلوغ، کمترین میزان خشونت، اضطراب و مشکلات روحی روانی را تجربه خواهند کرد.

 در تحقیقات هری هارلو که بر روی نوزاد میمون انجام گرفت مشخص شد نوزادان میمون جز در مواقع گرسنگی که سراغ مادر فلزی می روند  تمایل دارند سایر اوقات خود را در آغوش مادر پارچه ای و نرم بگذرانند.(هری هارلو برای مشاهده رفتار بچه میمون ها از یک عروسک فلزی مجهز به شیشه شیر به عنوان منبع  تغذیه ای و یک عروسک  پارچه ای فاقد شیشه شیر به عنوان منبع نوازش لمسی استفاده می کرد)بنابر این نیاز به دریافت توجه و محبت غیر مشروط( نوازش) گستردگی بیشتری نسبت به سایر نیازهای طفل را شامل می شود.کیفیت مراقبت از طفل در سنین اول زندگی یکی از مهمترین تاکیدات صاحب نظران علوم رفتاری است. نخستین مرحله نظریه رشد روانی-اجتماعی اریکسون بین تولّد تا یک سالگی می باشد و بنیادی‌ترین مرحله در زندگی است. به دلیل آن که نوزاد به طور کامل وابسته است، رشد اعتماد در او به کیفیت و قابلیت اطمینان کسی که از او پرستاری می‌کند بستگی دارد. اگر اعتماد به نحو موفقیت‌آمیزی در کودک رشد یابد، او در دنیا احساس امنیت خواهد کرد. اگر پرستار ومراقب ناسازگار، پس زننده یا از نظر عاطفی غیرقابل دسترس باشد، به رشد حس بی‌اعتمادی در کودک کمک می‌کند.

به هنگامیكه دانشمندان كودكان یتیمی را مورد مطالعه قرار دادند، در مغز آنها ”حفره سیاهی”‌ یافتند . این همان بخش از مغز است كه مسوولیت رشد و تحول در درك احساس و ساخت، عملكرد و هضم عواطف، تجربه زیبایی و لذت، لیاقت و هنر رفتار و برخورد عاقلانه با دیگران را برعهده دارد.( کهتری1393 )

به گفته صاحب نظران کودکی که محبت اندکی دریافت کرده است و به بیماری " کمبود محبت " مبتلاست معمولا ترسو، خجول، ضعیف، بدبین، گوشه گیر، بی علاقه، پژمرده و حتی مریض بار می آید و علاقه دارد از اجتماع کناره بگیرد.(مشاهدات نگارنده در طول فعالیت به عنوان کارشناس شبه خانواده در بهزیستی شهرستان  شمیرانات در سالهای 1390 تا 1392 و در مواجه با فرزندان نوجوان و ترخیص شده مورد فوق را تایید می نماید)

کودکان به محبتی نیازمندند که آثار آن را در رفتار والدین یا مربیان  مشاهده و لمس نمایند. محبت های قلبی والدین و مربیان  نسبت به کودکان باید در نوازش ها، بوسه ها، در آغوش گرفتن ها، تبسم ها و حتی آهنگ محبت آمیز سخنان آنان مشاهده شود.

بنابراین والدین و مربیان لازم است دوست داشتن و علاقه خویش را در رفتار نشان داده و ابراز نمایند، محبت را باید از دل به زبان و عمل آورند تا کودک آن را احساس و لمس کند. نوزادانی که از نعمت بودن در کنار خانواده به هر دلیلی محروم بوده و دوران نوزادی زیر یک سال خود را در شیرخوارگاه ها می گذرانند عموما با فقر شدید توجه غیر مشروط (نوازش فیزیکی و کلامی) روبه رو هستند.واین نقص در تمام عملکرد های آنان در طول زندگی دیده خواهد شد.

دلایلی چون: پایین بودن نسبت تعداد مادریار به نوزاد،ناکارامدی در ساختار تشکیلاتی شیرخوارگاه ها،نبود راهکارهای اداری و قانونی آسان برای جذب مادر یار،نگاه وظیفه نگر برخی مادر یاران به این فعالیت و سایر عوامل پنهان، موجب عدم دریافت توجه و نوازش کافی نوزادان در شیرخوارگاه ها می باشد.بنابر این استفاده از افرادی که با نیت های عمیق انسانی جهت انجام خدمات داوطلبانه  به شیرخوارگاه مراجعه می کنند، می تواند فرصتی را برای تامین قسمتی از نیاز این نوزادان به توجه و محبت عاطفی( نوازش) را فراهم نماید.

بدینوسیله کسانیکه تمایل دارند به صورت داوطلبانه و رایگان هفته ای 6 ساعت از وقت خود را صرف مراقبت و نوازش کودکان زیر یک سال بی سرپرست نمایند با تلفن های زیر تماس حاصل نموده و یا درخواست خود را به این آدرس ایمیل نمایند.(این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید)

 

احمدرضافرجی
سلام،عالیه......
0
سیب سرخ
با سلام و خداقوت.طرحش فقط مربوط به تهران هست؟
1
مهسا
لطفا بگید که آیا این طرح در شهرستانها هم اجرا میشه؟
0
فاطمه شهبازی
برا استانها هم هست من خیییییلی دلم می خواد مشارکت کنم اما گیلانم
0