تنوع قومیت و مذهب در اردو فرصت یا تهدید؟

ایران سرزمین وسیعی است و قومیت‌ها و مذاهب مختلفی از سالیان دور در آن مسکن گزیدند که هرکدام آداب و رسوم و خرده‌فرهنگ‌های خاص خود را دارند و اتفاقا زیبایی و اصالت هر قوم به پاس داشتن آدب و رسوم ارزش‌هایش است. هر کدام از شما ممکن است از شهرها و روستاهای مختلفی به اردو بروید و قومیت یا مذهبتان با دیگری متفاوت باشد. معمولا در اردوها به‌خصوص آن‌ها که در سطح کشور برگزار می‌شود این فرصت برایتان مهیا است که با دوستانی از اقوام مختلف آشنا شوید.

ممکن است بین شما کسانی آذری باشند یا کرد یا لر، بلوچ، عرب، گیلکی، فارس و ... اردوهای هلال‌احمر این ویژگی منحصربه‌فرد را دارد که می‌تواند تمام این گروه‌های مختلف را کنار هم جمع کند.

در اردوهایی که با نهادها و ارگان‌های دیگر تجربه کرده‌اید معمولا این فرصت خاص و استثنایی به‌وجود نمی‌آید پس قدر آن را بدانید و تلاش کنید هم با ویژگی‌های مختلف یکدیگر آشنا شوید و هم دوستی‌های متعدد و متنوع از شهرهای مختلف برای خود ایجاد کنید. اما پیش‌شرط بهره‌گرفتن از این فضا احترام قلبی داشتن به اقوام و مذاهب مختلف است.

شما به‌عنوان یک داوطلب هلال‌احمری که یکی از مهم‌ترین اصول هفت‌گانه‌اش حس بشردوستی است باید فرابگیرید بسیار بیشتر از مردم عادی قلبا به انسان‌ها با هر نوع مذهب، زبان و قومیتی احترام بگذارید و آن‌ها را به‌رسمیت بشناسید. پس‌از همین اردوها شروع به تمرین کنید. تفاوت‌های یکدیگر را به‌رسمیت بشناسید یعنی قبول کنید هر کدام از شما در شرایط متفاوت و با فرهنگ‌های متفاوت تربیت شده‌اید، رشد کرده‌اید و به آن فرهنگ تعلق دارید پس یکدیگر را با همه‌ی تفاوت‌هایتان بپذیرید. به ارزش‌های متفاوت همدیگر  احترام بگذارید و این باور را در خود پرورش دهید که فارغ از تمام تفاوت‌های قومی و مذهبی با هم برابرید، به یکدیگر احتیاج دارید و بسیار می‌توانید از هم بیاموزید. درنتیجه در این اردوها شما هم فرصت مغتنمی برای یک‌جا بودن و زندگی کردن با دوستانی متفاوت از خود دارید، هم به‌عنوان یک هلال‌احمری موظفید از این فضا برای تمرین و کار با افراد و گروهایی که ممکن است اختلاف‌نظرهای زیادی باهم داشته باشید استفاده کنید.

فراموش نکنید این شانس را همه‌ی اعضای جوان هلال‌احمرها و صلیب‌سرخ‌های کشورهای جهان ندارند که بتوانند به‌سادگی فرصتی برای هم‌زیستی با اقوام و مذاهب مختلف داشته باشند چرا که چنین تنوعی در همه‌ی کشورها وجود ندارد. درحالی‌که نیاز به همکاری و تمرین کار جمعی با گروه‌های مختلف یا متفاوت برای رشد و تعالی یک عضو داوطلب بسیار ضروری است. پس یکدیگر را قلبا به‌رسمیت بشناسید. به هم احترام بگذارید و برای آموختن از یکدیگر زمان را از دست ندهید.

متاسفانه مواردی پیش آمده است که اعضا در اردوها بر سر مسائل قومی و فرهنگی با یکدیگر درگیر شده‌اند و به‌دلیل داشتن تعصب نسبت به فرهنگ خود و درعین‌حال عدم‌پذیرش تفاوت‌های یک قوم و فرهنگ دیگر موجب تلخ شدن فضای اردو برای خود و دیگران شده‌اند. نسبت به بروز این‌گونه اتفاقات بی‌تفاوت نباشید. اگر در جمع خود افرادی هستند که رفتارهای ناپسند یا حرف‌های ناخوشایند به جمع و گروه دیگری دارند و می‌زنند حتما با آن‌ها گفتگو کنید. اجازه ندهید تفکر و نگاه آنان باعث تنش در اردو شود. تمرین را از همین جا شروع کنید.

نکته ی دیگری که ضرورت دارد نسبت به آن حساس باشید، رعایت فرهنگ و آداب رسوم شهری است که برای اردو به آن سفر کرده اید. مراقب باشید رفتار و گفتارتان باعث کدورت و دلخوری شهروندان آن شهر نشود. نسبت به حساسیت های آنها حساس باشید و به ارزش ها و عقایدشان احترام بگذارید.


منبع : اردو، راهنمای عمل اعضای سازمان جوانان هلال احمر، معاونت دانشجویی و جوانان، بهار و تابستان  1392