رویکردهای دولت رفاه به ارائه خدمات
- توضیحات
- نوشته شده توسط محبوبه حامد
- دسته: پیشگیری از آسیب های اجتماعی
- بازدید: 2123
رویکردهای دولت رفاه به ارائه خدمات، در قالب سه الگو قابل طبقه بندی است:
1. الگوی گزینشی: در این الگو هدف تشویق ارزش کار، دولت و خانواده است و نزدیککردن کارکنان، کارفرمایان و دولت از اهداف آن به شمار میرود. در الگوی گزینشی «بین اصول بیمه و مساعدت اجتماعی تفاوت بارز وجود دارد: اصل بیمه ناظر است بر شاغلان و اصل مساعدت اجتماعی در مورد افرادی اعمال میشود که منبع درآمدی نداشته باشند» پرداخت مزایای نقدی معطوف است به بازتوزیع افقی، یعنی بازتوزیع در طول چرخه زندگی فرد. بازتوزیع عمودی،یعنی توزیع درآمد بین طبقات درآمدی بالا و پایین نیز از هدفهای این الگو است.
2. الگوی دولت رفاهی محدود: فرض بنیادی این الگو این است که بازار بهترین سازوکار برای کارکرد اقتصادی جامعه محسوب میشود. بنابراین، همبستگی اجتماعی، در این الگو جای چندانی ندارد. دولت باید یک چتر ایمنی صرفا برای کسانی که هیچ منبع درآمدی ندارند،ایجاد کند.در این الگو یکایک افراد،خود باید ترتیب تأمیناجتماعیشان را از طریق بازار بدهند».
3. الگوی دولت رفاهی جامع: مسئولیت دولت در قبال تأمین خدمات اجتماعی در این الگو بیشتر از دو الگوی دیگر است. «هدف اصلی دولت رفاهی جامع در تأمین درآمد پایه نسبتا سخاوتمندانه، محدودکردن قدرت سازوکار بازار و تشویق ارزشهایی چون ملیت و شهروندی است.» دولت مکلف است از طریق مزایای نقدی،سطحی معین از زندگی را برای همگان تأمین کند. این الگوها ، صرفا راههای فراروی جوامع برای انتخاب نوع نظام تأمیناجتماعی به شمار میرود. با تمامی انتقادات به دولت رفاه. « از ظواهر امر چنین بر نمیآید که دولت رفاه در حال فروپاشی باشد؛ اصلاحاتی که در سالیان اخیر در نظامهای تأمین اجتماعی صورت گرفته جملگی با این هدف بوده است که از یکسو، دولت رفاهی را از دوران سختی که وجه مشخصه آن کمبود روزافزون منابع اقتصادی است به سلامت گذر دهد و از سوی دیگر، امید بقا و پایداری آن را در درازمدت برانگیزد.»