نقش مهم مربیان آموزش رانندگی در آمار تصادفات
- توضیحات
- نوشته شده توسط مددکار آنلاین
- دسته: مداخلات روانی و اجتماعی در حوادث و سوانح
- بازدید: 1660
محقق طرح مدل روانی اجتماعی کاهش عوامل خطرساز تصادفات در جوانان: مربیان آموزش رانندگی نقش مهمی در آمار تصادفات ایفا می کنند.
سید محمدحسین جوادی گفت: ما نقش مربیان آموزش رانندگی را در آمار تصادف ها نادیده گرفته ایم؛ چرا که در این جایگاه حساس عمدتاً افرادی با سطح سواد پائین قرار دارند که نقش مهمی در آموزش فاکتور اصلی تضمین کننده سلامتی یا عدم سلامتی مردم ایفا می کنند.
سید محمدحسین جوادی دکترای تخصصی مددکاری اجتماعی، استاد دانشگاه و محقق طرح مدل روانی اجتماعی کاهش عوامل خطرساز تصادفات در جوانان در گفتگو با خبرنگار سپیدپوش اظهار کرد: تصادف دومین علت مرگ و میر جوانان در ایران است و به عنوان مسئله بهداشتی و اجتماعی، تهدید کننده جدی سرمایه های جوان کشور ما به شمار می رود.
این مددکار اجتماعی با اشاره به مثلث تصادفات گفت: سه فاکتور خودرو، جاده و انسان در این زمینه تأثیرگذار است که مطالعه نشان داده است تا به حال بیشتر مداخلات کشور ما برای کاهش خطر تصادف، از طریق سخت افزاری یا مهندسی مثل ارتقاء خودرو، گسترش جاده یا عوامل کنترل پلیس همچون جریمه ها می باشد و عامل انسانی در تصادفات که بیش از ۷۰% تأثیرگذار می باشد نادیده گرفته شده است.
جوادی با اشاره به اینکه در این مدل طرح ساختاری پیش بین، برای تصادف جوانان در نظر گرفته شده است افزود: ما در این طرح به این نتیجه می رسم که روی چه عواملی باید کار کنیم تا بتوانیم باعث کاهش تصادفات جوانان و حفظ نسل آینده باشیم، همچنین در این مدل متغیرهای متعددی پیش بینی شده است که هر کدام در جای خود قابل تأمل است و می بایست علاوه بر پلیس، توسط سازمان ها و نهادهایی که در حوزه اجتماعی و بهداشتی کار می کنند نیز مورد توجه خود قرار بگیرد.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد اینکه چه انتظاری از مسئولین در جهت رسیدن به این هدف دارید؟ گفت: نکته قابل توجه این است که در جامعه ما نگاه به تصادف به صورت محدود، فقط از منظر پلیس یا مهندسی می باشد در حالیکه تصادفات مقوله بهداشتی، اجتماعی است و متخصصین رشته های یاورانه؛ مثل مددکاران اجتماعی و روانشناسان می توانند در جهت غربالگری جوانان پرخطر و آموزش متخلفین جوانی که در حال رانندگی هستند نقش مهمی ایفا کنند.
این محقق در پاسخ به سؤالی در مورد تأثیر دوره های یادگیری فنون رانندگی در مراکز مربوطه در کاهش تصادفات گفت: این موضوع بسیار مهمی است ولی ما نقش مربیان آموزشی را در این گونه مراکز نادیده گرفته ایم؛ چرا که عمدتاً افرادی با سطح سواد پائین هستند که در جایگاه آموزش برای فاکتور اصلی تضمین کننده سلامتی یا عدم سلامت مردم قرار دارند که توسط آن ها به جوانان آموزش داده می شود.
سید محمدحسین جوادی در ادامه تأکید کرد: باید در جهت ارتقاء سطح سواد مربیان رانندگی برنامه های لازم اجرا شود؛ چرا که مربیان این عرصه وظیفه مهمی برای آموزش ایفا می کنند و شیوه مواجه با خطر و کنترل رفتارهای نادرست را به رانندگان آینده آموزش می دهند.
وی برای حل این موضوع پیشنهاد کرد: برای رسیدن به آمار پائین تصادف می توان با تهیه مدل آموزشی مناسب در جهت جذب و آموزش های ضمن خدمت مربیان این عرصه، گام اساسی برای تربیت درست آنها برداشت و همچنین بازآموزی متخلفین رانندگی به ارتقاء مهارت های شناختی و رفتاری آنان بپردازند.
جوادی در ادامه افزود: کشور ما از نظر تصادفات در جهان جایگاه مطلوبی ندارد؛ هر چند در این سال ها مجموعه های ذیربط تلاش کرده اند آمار کشته ها را کاهش دهند؛ ولی تعداد مجروحین همچنان رو به افزایش است که عمده ترین دلیل آن وجود رفتارهای پرخطر در این حوزه و نداشتن مدیریت درست بوده است.
وی در پایان اظهار کرد: امیدوارم مسئولین به مداخلات روانی اجتماعی در حوزه تصادفات رانندگی به عنوان مسئله جدی توجه کنند چرا که مداخله درست در متغیرهای تأثیرگذار می تواند منجر به جان افراد شود و این در حالی است که وجود هر انسانی برای جوامع به عنوان ذخایر گرانبهایی به شمار می رود که باید به بهترین شکل از آنها نگهداری شود.