سالروز درگذشت مادر مددکاری اجتماعی ایران
- توضیحات
- نوشته شده توسط مددکار آنلاین
- دسته: اخبار مددکاری اجتماعی ایران
- بازدید: 5659
ستّاره فرمانفرماییان در سوم خرداد 1391 در سن ۹۱ سالگی در امریکا درگذشت .او اولین دانشجوی ایرانی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بود که در آنجا لیسانس جامعه شناسی گرفت و برای گرفتن فوق لیسانس در مددکاری اجتماعی به دانشگاه شیکاگو رفت. او در سال ۱۳۳۷ مدرسه ی عالی مددکاری احتماعی تهران را تاسیس کرد. ایشان به عنوان بنیانگذار رشته تحصیلی مددکاری اجتماعی در ایران و بدلیل تلاشهای زیادی که در جهت گسترش حرفه مددکاری اجتماعی ایران انجام دادند ملقب به مادر مددکاری اجتماعی ایران شده اند.
مختصری اززندگی ایشان:
ستاره تا سنین نوجوانی در ایران تحصیل کرد و پس از فوت پدر و با اجازۀ برادر و مادر خود برای ادامۀ تحصیل راهی آمریکا شد. پس از پایان تحصیلات در همانجا ماند. سپس با یک دانشجوی هندی ازدواج کرد و آنها دارای فرزندی به نام میترا شدند. ولی به علّت نیافتن شغل برای شوهرش در آمریکا وی به هند بازگشت و پس از مدّتی از ستاره جدا شد و این اوّلین و آخرین ازدواج ستاره بود.
ستاره کلاً مدّت ده سال در آمریکا بود وسپس به ایران بازگشت و توانست با کمک عدّهای از دوستان و خانواده خود مؤسسه ای را در ایران تأسیس کند. از فعالیتهای مؤسسه آنها تربیت مددکاران و فرستادن آنها به خارج از کشور برای ادامۀ تحصیل٫ تأسیس خانههای سالمندان و دیگر مراکز بهزیستی در ایران بود.
از دیگر اقدامات ماندگار او تأسیس "مراکز رفاه" در محلّههای فقیرنشین تهران و حاشیهٔ تهران بود که به کودکان و خانوادهها کمکمیکردند. او همچنین اوّلین کسی است که سیستم آموزشی در مهدکودکها در ایران را براساس اصول تربیتی مدرن تغییر و تحوّل داد.
"مدرسهٔ عالی مددکاری اجتماعی" بعد از چندسال فعالیت با مجوز وزارت علوم به دانشگاه ارتقا یافت و از طریق کنکور سراسری در دو مقطع لیسانس و فوق لیسانس دانشجو جذب میکرد. این مدرسه و شاگردان ستاره فرمانفرماییان خدمات اجتماعی و حمایتی بسیاری را در پرورشگاهها، محلههای فقیرنشین، مدارس، زایشگاهها و درمانگاهها تعریف و اجرایی کردند.
ـ درمانگاه و محلهای ویژهای بهداشتی و درمانی برای ارایه خدمات به زنان روسپی راه اندازی کرده بودند. ایشان ودانشجویان مددکاری اجتماعی در آتشسوزی بزرگ این محلهدر دههٔ چهل، در مهار آتش به مأموران آتشنشانی کمک شایان توجهی کردند.
ستّاره فرمانفرمایان در سالهای دهۀ ۵۰ و ۶۰ میلادی، به دعوت سازمان ملل متحد، برای اجرای طرحهای مددکاری اجتماعی در خاورمیانه به عراق و پس از آن به مصر، سوریه و لبنان سفر کرده بود.
دانشگاه هاروارد نام ستاره فرمانفرماییان را به عنوان یکی از زنان پیشرو در علم مددکاری در لیست "زنان تأثیرگذار تاریخ آمریکا" قرار دادهاست. او خاطرات زندگی و کار حرفهای خود را در کتابی با عنوان "دختری از ایران" منتشر کرد که این کتاب در ایران بارها تجدید چاپ شد.
روحش شاد- یادش گرامی